Bahan-bahan
8 sudu besar Anak udang( tumbuk tapi jagan lumat sangt )
4 sudu besar Cili blander
300g Kelapa putih
1-2 batang serai (di tumbuk lumat)Serbuk kunyit
Garam
Gula
Pulut (kita rendam dalam 1-2 jam)
Daun pisang secukup nya
Cara
- Mula-mula kita ambil kuali dan panas kan kemudian masuk kan semua bahan-bahan kecuali pulut .
- Gunakan Api perlahan ,dan masak semua samapai semua bahan betul-betul masak.
- Kemudian kita basuh beras pulut yang di rendam tadi untuk nak di kukus pulut pulak,tapi jagan samapi masak kita kukus dalam 20 minit.
- Bila pulut dah masak sikit kita biar kan sejuk sekejap, kemudian kita leper kan dan taruh inti udang tu tadi.
- Bila dah siap taruh inti kita balut degan daun pisang dan stepler kanan kiri hujung pulut pangang tu.
- Bila dah siap kita bakar pulut pangang tu samapi masak
Ha tu la cara dan bahan yer mudah kan SELAMAT MECUBA SEMUA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan