Isnin, 20 Jun 2016

PULUT PAGANG SIMPLE SEDAP

Hai hari ni. Anum kongsi resepi pulut pagang .resepi ni simple dan sedap jer jadi kepada pembaca resepi simple anum jagan lupa untuk mencuba k, resepi Pulut pangang ni anum ambik dari mak anum yangd tercinta k, dah nama pun resepi dari mak semesti ye sedap kan.gambar tu anum abil lepas berbuka maka tingal banyak tu je la yang sempat di tinggal kan kejap,lepas snap je gambar terus abis licin kuih ni. Biasa la kat rumah tengah ramai orang memang semua masak pasti abis hehehehe ,ok sampai sini dulu bebelan anum kat bawah lepas abis jer resepi anum tulis lagi ok sebab anum tahu pasti anda tak sabar-sabar nak tahu resepi pulut pangang yang enak sangat-sangat ni kan ..✌


Bahan-bahan
8 sudu besar Anak udang( tumbuk tapi jagan lumat sangt )
4 sudu besar Cili blander
300g Kelapa putih
1-2 batang serai (di tumbuk lumat)
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Pulut (kita rendam dalam 1-2 jam)
Daun pisang secukup nya

Cara
  • Mula-mula kita ambil kuali dan panas kan kemudian masuk kan semua bahan-bahan kecuali pulut .
  • Gunakan Api perlahan ,dan masak semua samapai semua bahan betul-betul masak.
  • Kemudian kita basuh beras pulut yang di rendam tadi untuk nak di kukus pulut pulak,tapi jagan samapi masak kita kukus dalam 20 minit.
  • Bila pulut dah masak sikit kita biar kan sejuk sekejap, kemudian kita leper kan dan taruh inti udang tu tadi.
  • Bila dah siap taruh inti kita balut degan daun pisang dan stepler kanan kiri hujung pulut pangang tu.
  • Bila dah siap kita bakar pulut pangang tu samapi masak 
Ha tu la cara dan bahan yer mudah kan SELAMAT MECUBA SEMUA.. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan