Hai, bulan puasa ni kita lebih kurang tenga dari hari biasa di tambah kan lagi dengan kerja hmmm dah la blik kerja time sama jer ,so nak beli kat luar tu takut tak sedap la mahal la so apa kata kita try resepi simple anum ni pasti mudah nk buat yg penting sedap dan jimat kos.. Ok ni bahan and cara untuk buat kuih sagu merah,anum dah buat memang sedp yum..yum..ok semua anum jongsi kan resepi yer..
Bahan-bahan
3-Cawan air
1-Cawan Sagu
1-Sudu Teh Garam
5-Titik Sirap
3/4-Cawan Gula
1/2-Biji Kelapa Putih
Cara-Nya
√ DIDIH KAN AIR BERSAMA SIRAP DAN KACAU SEBATI
√ BILA DAH MENDIDIH BARULAH MASUK KAN SAGU DAN KACAU DALAM
10 MIN ATAU SAMPAI SEMUA NYA SEBATI.
√ BILA DAH NAMPAK AGAK PEKAT KITA MASUK KAN GULA TIME NI KITA
KACAU SAMPAI PEKAT OK
√ BILA DAH PEKAT KITA ANGKAT DAN TUANG DALAM LOYANG
KEMUDIAN KITA KUKUS
√ KALAU LOYANG KECIL DALAM MASA 10-20MIN DAH MASAK
√ BILA DAH MASAK BIAR KAN SEJUK SEKETIKA
√ SEMENTARA TU KITA CAMPUR KAN KELAPA PUTIH DENGAN SEDIKIT
GARAM GAUL SAMPAI. SEKATA
√ BILA DAH SIAP SEMUA GAUL KAN SAGU PADA KELAPA... SIAP UNTUK DI
HIDANG.
OK SELAMAT MENCUBA SEMUA RESEPI YANG SIMPLE AND SEDAP .. MAKANAN TRADISIONAL KITA JAGAN SESEKALI KITA LUPA KAN KERANA DENGAN MASAKAN KITA ORANG AKAN MENGENALI IDENTITI KITA..💋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan