Hai, agar2 ni masakan lama ,kira tradisional la dulu mk anum suka buat dlm acuan bunga ros smpai syg nk mkn yer cantik la kata kn Hehehehe..tp mmg sedap teringin sgt nk mkn..ok skrg anim kongsi cara nk masak agar2 tradisional mk anum ni ,resepi ni anum belajar dari mk anum k..SELAMAT MENCUBA SEMUA,
BAHAN2
1 CAWAN AGAR2 TALI
4 CAWAN GULA
5 CAWAN AIR
1 SUDU KECIL PERWARNA(anum guna wrna merah sbb bunga ros hehehehe)
* pastikn guna cwn dgn saiz yg sama k ,x pn guna je cwn yg sama sbb senanag nk sukat and comfem jadi x lembik and x manis sgt
CARA2 YE
1.MULA2 KITA PANS KN AIR DLM PERIUK ,BILA DH MENDIDIH BARU LA MASUK
KAN AGAR2 DAN KACAU PERLAHAN2 GUNA API SERDERHANA KUAT YER..
2.BILA AGAR2 DH HANCUR OR SEKATA DH DENGAN AIR MASUK KN PULAK GULA,
KACAU BAGI HANCUR GULA TP SLOW2 K.
3. BILA SEMUA DH SEKATA PADAM KN API AND MASUK KN PEWARNA KACAU
PELAHAN2..
4. BILA SEMUA DH SKATA MASUK KN DALAM ACUAN,BIA KN SEJUK KEJAP
KEMUDIAN MASUK KN DALAM PETI AIS..MKN SEJUK2 MMG BEST SGT2 SEDAP
Tiada ulasan:
Catat Ulasan