Rabu, 18 Mei 2016

AGAR-AGAR SIMPLE SEDAP

Hai, agar2 ni masakan lama ,kira tradisional la dulu mk anum suka buat dlm acuan bunga ros smpai syg nk mkn yer cantik la kata kn Hehehehe..tp mmg sedap teringin sgt nk mkn..ok skrg anim kongsi cara nk masak agar2 tradisional mk anum ni ,resepi ni anum belajar dari mk anum k..SELAMAT MENCUBA SEMUA,

BAHAN2

1 CAWAN AGAR2 TALI
4 CAWAN GULA
5 CAWAN AIR
1 SUDU KECIL PERWARNA(anum guna wrna merah sbb bunga ros hehehehe)
* pastikn guna cwn dgn saiz yg sama k ,x pn guna je cwn yg sama sbb senanag nk sukat and comfem jadi x lembik and x manis sgt

CARA2 YE

1.MULA2 KITA PANS KN AIR DLM PERIUK ,BILA DH MENDIDIH BARU LA MASUK 
   KAN AGAR2 DAN KACAU PERLAHAN2 GUNA API SERDERHANA KUAT YER..

2.BILA AGAR2 DH HANCUR OR SEKATA DH DENGAN AIR MASUK KN PULAK GULA, 
    KACAU BAGI HANCUR GULA TP SLOW2 K.

3. BILA SEMUA DH SEKATA  PADAM KN API AND MASUK KN PEWARNA KACAU 
    PELAHAN2..

4. BILA SEMUA DH SKATA MASUK KN DALAM ACUAN,BIA KN SEJUK KEJAP 
    KEMUDIAN MASUK KN DALAM PETI AIS..MKN SEJUK2 MMG BEST SGT2 SEDAP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan