Sabtu, 21 Mei 2016

Samosa Kentang Simple Anum

Hai semua... Hari ni anum nak kongsi resepi samosa , resepi ni mudah nak buat and apa kata kita try buat resepi ni, sambil memasak tu boleh lah kita buat and erat kan siratulrahim dengan ank2 kita ,bia diorang cuba semua and tengok macam mana susah payah ye kita memasak kat dapur tu yer ..apa2 pun budak2 mmg suka bagi mk ayah marah tp sabar di org nak belajar degan cara tu bru di orang tau kan ok lah semua... Selamat Mencuba Resepi Simple dari anum ...

 Resepi Samosa Kentang

Bahan

Kulit popia secukupnya.
Sedikit air utk melekatkan kulit popia(nak guna putih telur pun boleh tak jadi masalah)

Bahan Untuk Inti 

4 biji kentang potong dadu
ayam potong dadu
*1/2 biji bawang besar( potong dadu)
*1ulas bawang putih (cincang halus)
2 sudu besar serbuk kari (bancuh dengan air panas)
Daun sup(hiris halus)
garam
gula
secukup rasa(brand apa pn x pe)
Minyak( untuk menumis & mengoreng)

Cara

1. Mula2 kita panaskan minyak dan tumis bahan bertanda*.

2. Kemudian masukkan kari, dan sedikit air kacau hingga pecah minyak.

3. Than kita masukkan ayam dan kemudian masukkan kentang dan biarkan hingga empuk.

4. Kemudian kita masuk kan garam dan gula serta secukup rasa.

5.Akhir skali bila semua dah siap masak kita masukkan daun sup dan tutup api, kemudian kita Sejukkan.

6. Untuk membuat kulit popia kita potong kepada 2 bahagian dan sambungkan( kita gunakan air sebagai bahan pelekat) dan kita lekat kepada 2 bahagian tadi secara memanjang.

7. Kemudian kita masukkan inti dan lipat seperti biasa (bentuk segitiga).

8. Bila dah siap kita panaskan minyak dan Goreng hingga kekuningan ,kemudian kita angkat dan toskan minyak.

Ok tu lah cara ye k .. Tak susah pun resepi simple2 jer anum bagi mmg senang nak buat mmg sesuai untuk sapa2 yang baru nak belajar masak semosa .. Yang penting mmg sedap dan semua suka makan yang pentng kita buat sendiri and kita tahun bahan dan alatan apa yang kita guna kan , jagan jemu mencuba k..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan