Sabtu, 14 Mei 2016

Yong Tau Fu Anum Simple

Hai and hello ... Ok skrg anum nk syer cara nk buat kuah YONG TAU FU..anum belajar mkn ni dri kakak anum..bila dh try wow so delicious yum yum..mkn ni dri nama yer pn kita dh taw kn tp kita melayu kn cikit bg selera tekak org melyu ni kasi pedas cikit… Yong Tau Fu ni mkn dgn segala jenis fishkit yg ada mmg sedap x rugi cuba taw ..

Bahan Yong Tau Fu
U all beli la apa2 fishkit kat kedai or kat pasar ke jnji halal and fishkit k

Cara yer
U all rebus smpi masak fishkit tu k dlm 5- 10 min jer k

Bahan kuah Yong Tau Fu

 1 ketul gula melaka
 10 or nk lebih bg pedas pn boleh Cili Kering
  1cm Belacan (bakar cikit belacn ni yer)
Tepung jagung( Bancuh tepung ni dgn air .. Tepung ni utk pekat kn kuah kita)

Cara2 yer
1. Panas kn air dlm periuk dan masuk kn gula melaka ,kita didih kn smpi hancur gula
     tu k
2. Sementara tu kita goren cili kerintin tu smpi jadi kuning2 sikit yer
3. Bila cili dh msak sejuk kn kejap kemudian kita blander dgn belacan
4. Masuk kn bhn belander tadi kat dlm air gula
5. Didih kn kejap kemudian bila dh sekata masuk kn air bncuhan tepung jagung tadi
    untk memekat kn kuah kita taruh cikit2 k smbil kacau..
6. Last sekli masuk kn bahan tambahan or secret resepi seperti Kicap Manis, Bahan
     perasa, garam, & gula..Bila semua dh sekata and sedp d rasa boleh lah d mkn
     bersama dgn fishkit you all tadi...

SELAMAT MENCUBA YA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan