Ahad, 22 Mei 2016

PAU SIMPLE ANUM

Hai .. Semua hari ni apa kate kita cuba buat resepi pau simple anum .. Nk buat ye x susah dan sedap apa2 pun bahan yer mudah nak dapat.. Resepi ni mmg sesuai pada sapa2 yang baru cuba nak jinak2 dalam dunia masak kan..tpi yang penting yer pau ni mmg semua suka mkn ,Selamat Mencuba Semua...

PAU SIMPLE ANUM

BAHAN

5 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 PAKET YIS
1/2 CAWAN MINYAK MASAK
1 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU BESAR GULA
AIR 
INTI ( IKUT SUKA NAK INTI APA-APA PUN)
DAUN PISANG 
**(INI UNTUK ALAS PAU KALAU TAKDER GUNA KERTAS MINYAK PUN TAK PE OK)


CARA

1. MULA - MULA KITA SATUKAN GULA DAN AIR SUAM DAN KACAU HINGGA GULA LARUT  DAN BIARKAN BERBUIH SEDIKIT.

2. TUANG YIS DAN MINYAK DALAM TEPUNG DAN GAUL SEBATI.

3. KEMUDIAN KITA TAMBAHKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL ULI HINGGA MENJADI DOH YANG LICIN DAN TAK MELEKAT DI TANGAN
.
4. KELUARKAN KAN DOH DAN TABUR SEDIKIT TEPUNG  DAN ULI LAGI UNTUK  10-15 MINIT ATAU  HINGGA MENDAPAT DOH YANG KENTAL.

5. KELUARKAN DOH DAN BAHAGIKAN DOH KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN BULAT-BULAT KAN DOH.

6. KEMUDIAN AMBIL SATU DOH DAN  LEPERKAN  KEMUDIAN MASUKKAN INTI  KEGEMARAN ANDA DAN BULAT-BULATKAN KEMAS-KEMAS.

7. BILA DAH SIAP LETAK KAN ATAS KERTAS PAU ATAU DAUN PISANG.

8. KEMUDIAN KITA BIARKAN DULU NAIK LAGI SELAMA 20- 30 MINIT .

9. BILA DAH CUKUP NAIK KITA KUKUS DALAM 10-15  MINIT DENGAN API BESAR.

10. BILA DAH MASAK KITA SEJUKKAN SEBENTAR SEBELUM DIHIDANGKAN.

***PASTIKAN TUTUP PENGGUKUS DI BALUT DENGAN KAIN AGAR AIR TIDAK MENITIS DI ATAS PAU.

SELAMAT MENCUBA SEMUA.. PASTI KAN ANDA IKUT SETIAP STAP YANG ANUM BAGI YE..DAN JAGAN LUPA UNTUK CUBA SEMUA RESEPI SIMPLE ANUM..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan