Hai, sapa2 peminat tempe kita geng k... Resepi ni simple and pasti yer sedap d mkn begitu sahaja.. Anum belajar mkn ni dri mk anum ,lau x dulu anum pn x mkn tp skrg siap buat resepi lgi ahahahah ok semua slmt mencuba...
Bahan- bahan
2-3 bungkus tempe ikut suka nk byk mna k ( korang hiris nipis )
2 sudu besar anak udang
1 biji ubi kentang (potong dadu k)
Sikit air asam jawa
Gula
Garam
Cili boh
2 ulas bwng merah
2cm belacan
Cara
1. Goreng tempe,anak udang, dan ubi kentang smpi garing, kemudia kita ketepi kn
dulu.
2. Kemudian guna kn kuali yg sama dengan cikit minyak untuk menumis,sementara
tu kita tumbuk lumat bwng merah dan belacan kemudian masuk kn dalam kuali
bersama cili boh smapai naik bau.
3. Bila dh mask masuk kn pulak air asam jawa,gula,dan garam(jgn byk taw)
4. Akhir sekali kita masuk kn tempe yg d goreng tadi dalam kuali dan masak sampi
kering..sedia d hidang yum yum
Tiada ulasan:
Catat Ulasan